help me!
datum: 25/10/2018

FSC Project Award 2018

FSC® Project Award 2018


Yes! Onze nieuwe kantoorruimte werd bekroond met de FSC Project Award.

Een tijdje geleden had onze liefste zaakvoerder een leuk idee. Meer een experiment om u tegen te zeggen eigenlijk. Hij wilde zelf onze nieuwe kantoorruimte bouwen, volgens een compleet herbruikbaar concept en zonder waste of afval. Die opdracht was met moeite een uitdaging te noemen. ‘Breinbreker’ klinkt dus iets juister in deze context.

QuadriVille: een houten meccano XXL als kantoorruimte

In de buik van een van onze grote en lawaaierige productiehallen wilden we milieu- en mensvriendelijke bureaus. Die dan bovendien ook nog eens op om het even welk moment opnieuw af te bouwen zouden zijn en ergens anders weer neer te planten. Eventueel zélfs in een compleet andere vorm.

We durven namelijk wel eens wat te schuiven in de productiehallen en het is niet ondenkbaar dat ook de nieuwe kantoren ooit weer [moeten] verhuizen. Handig dus dat de superdeluxe kantoorruimte meegenomen en in een andere constellatie weer opgebouwd kan worden.

Ontwerper

Een duurzaam en hernieuwbaar systeem bedenken, een universele 3D puzzel die bestaat uit verschillende modules, zoiets is geen sinecure. Om dat te kunnen waarmaken hadden we een soort ‘legohoofd’ nodig. Dat vonden we gelukkig bij onze collega, tevens ontwerper en bouwer WOUT FIERENS.

Zijn partner Mick en hij zijn namelijk van alle kunstmarkten thuis en hebben van de kruisbestuiving tussen verschillende disciplines hun waarmerk gemaakt. Op deze mooie website zie je een aantal van hun projecten: https://www.mick-wout.com

En als je met designers werkt, moet je hen genoeg experimenteerruimte en alle vrijheid geven. Dat is dan ook precies wat we deden. Carte blanche.

 
 
 
 
 

Het getal vier in de hoofdrol

Wout heeft de nieuwe 100% herbruikbare kantoorruimte gebouwd met FSC gecertificeerd hout en … spanbanden! Dat multiplex hout is Radiata Pine uit Polen en heeft als voordeel dat er geen ‘knopen’ in de houttekening zitten.

De constructie zelf heeft iets van een Matroesjka: zo’n Russisch houten popje waar een steeds kleiner wordend exemplaar binnenin zit. Want het is een gebouw in een gebouw. Maar het meest lijkt het nog op een meccano XXL.

Wout doopte zijn bouwwerk ‘QuadriVille’.

Niet omdat er bij ons quadri gedrukt wordt, wél omdat de basis en het vertrekpunt van deze universele puzzel een vierkant van vier op vier is. Elk element en iedere structuur in QuadriVille is een vermenigvuldiging of deling van dit vierkant. We hebben er een meetlat naast gelegd. Overal kom je deze afmetingen tegen: 20, 40, 80, 120, 160 en 200 mm. Daardoor is de uiteindelijke constructie ook 3,2 m hoog, 5,6m breed en 12m lang geworden. Geen toeval.

FSC Project Award

Recent werden de FSC Project Awards uitgereikt door FSC België en werd ons kantoorproject bekroond in de categorie projectbouw. Door gebruik te maken van FSC gecertificeerd hout dragen we bij aan het behoud van bossen en een gezonde leefomgeving voor mens en dier.

Zaken die wij erg belangrijk vinden. In 2009 behaalden we als bedrijf het FSC certificaat en in 2018 het PEFC™ certificaat. Daar kwam ook nog eens het CO2-Vinçotte label bij . Elke stap die we zetten, is er een om te groeien in milieubewustheid.

Wordt vervolgd

Onze eerste modulaire constructie is intussen klaar en biedt ruimte voor 8 mensen.

We hebben de meccano-smaak echter te pakken want in de pipeline zitten ook nog een lounge (joepie!), een lunchplek en sanitair.