help me!

onze inspanningen als duurzaam bedrijf


100% CO2-neutraal

Sinds 1 januari 2017 drukt Zwartopwit 100% CO2-neutraal. Het volledige drukproces: van prepress en druk tot afwerking en levering vallen hieronder. We ontvingen hiervoor het gecertificeerde CO2-Vinçotte label. Dé garantie voor echte klimaatinspanningen.

PEFC & FSC® label

Onze papierfamilies dragen het FSC- of PEFC label. Drukkerij Bulckens behaalde het FSC-certificaat begin 2009 en het PEFC-certificaat begin 2018, na audits georganiseerd door een onafhankelijke certificeringsinstantie. FSC en PEFC zijn onze standaarden. We drukken dus steeds op FSC- of PEFC-gecertificeerd papier of karton.

Naast deze gelabelde papiersoorten bieden we ook 100% gerecycleerde papieren aan. Nautilus (Recycled offset) is een hoogstaand grafisch papier met een natuurlijke tint, vervaardigd uit 100% gerecycleerde vezel. Nautilus heeft een groot aantal milieucertificaten waaronder 'De Blauwe Engel', het Europees Ecolabel (EU-flower), ISO 14001 en EMAS. We moedigen onze klanten bovendien aan een doordachte keuze te maken op vlak van materiaal en papier.

100% recyclage van papierafval en van drukvormen

We geven alle afval gescheiden mee aan een gecertificeerde firma voor recyclage of verwerking. Daarnaast worden alle chemische stoffen en solventen gerecycleerd.

Transport

Door telkens op vaste dagen en uren te leveren, sturen we minder vrachtwagens de baan op. We sensibiliseren klanten bovendien om hun drukwerken zo veel mogelijk te bundelen in één transport. Ook het woon-werk-transport van onze eigen werknemers vinden we zeer belangrijk. Zo hebben we een uitgebreid fietsbeleid. Ondertussen komt 1 op de 2 van onze werknemers met de fiets naar het werk.

En dat is goed voor het milieu. Maar het kan nog beter. Om onze resterende CO2-uitstoot te compenseren steunen we het CO2-logic project Saving Trees in Ghana.

Stoven redden bomen

Saving Trees voorziet 21500 huishoudens in Ghana van ecologische én efficiënte stoven. Deze vervangen de open vuren met houtskool en hout. Resultaat: 2,1 ton houtskool wordt gespaard.

Ook de bomen en lokale bevolking varen er wel bij. Hierdoor zijn er veel minder ziektes en stijgt ook de levenskwaliteit.