help me!
datum: 22/03/2021

Wij drukken met chemieloze offsetplaten

chemieloze offsetplaten


duurzaamheid is een voorwaarde, geen strategie… ondanks het kostenplaatje

Al meer dan 10 jaar maken we bij Zwartopwit een groene evolutie door en gaan we resoluut voor duurzaam drukwerk, ondanks het kostenplaatje dat hieraan verbonden is.

Bij kwaliteitsvol drukwerk zijn aluminium offsetplaten nog steeds een belangrijke grondstof. Zo gebruiken we jaarlijks meer dan 100.000 m2 van deze platen, die uiteraard 100% gerecycleerd worden na gebruik.

sinds 2020 gebruiken we volledig chemieloze offsetplaten, niet de goedkoopste oplossing

Ondanks dat de Europese markt sinds enkele jaren overspoeld wordt met goedkope Chinese offsetplaten, houden we bij Zwartopwit voet bij stuk en blijven we kiezen voor een duurzame productie. Toch zijn deze goedkopere platen zéér aanlokkelijk en zouden ze onze drukkerij een besparing van meer dan 200.000 euro op jaarbasis opleveren.

Zwartopwit trekt al meer dan 10 jaar de kaart om milieubewuster en groener te produceren. Zo maakte we in 2012 een omschakeling naar chemie-arme offsetplaten waardoor het gebruik van chemicaliën met meer dan 60% daalde. In 2020 gingen we nog een stap verder door over te schakelen op volledig chemieloze offsetplaten. Financieel gezien is dit geen evidente beslissing, maar op vlak van duurzaamheid een logische stap.

 

duurzaam drukwerk

‘Duurzaam drukwerk’ is voor ons geen vage slogan maar sinds jaar en dag een voorwaarde. Ontdek hier wat dit betekent voor onze drukkerij.


Foto's: © Nick Moons, Subbacultcha