help me!

1935-2021


86 jaar drukkerij Bulckens

Drukkerij Bulckens heeft geschiedenis geschreven in Herenthout. Correctie: Achilles Bulckens heeft geschiedenis geschreven in Herenthout. Hij was uitgever met een eigen gazet: Het Reklaamblad, en met drukkerij Bulckens heeft hij zijn eerste drukwerk gedrukt. Het Reklaamblad oogstte veel succes en is met elan verdergezet door zijn dochter Griet en schoonzoon Emile Lemeur. Het Reklaam komt in de groep van De Streekkrant. De drukkerij blijft een beetje verweesd achter.

Maar dan hadden we Manu Lemeur, kleinzoon van Achilles, nog niet gezien. De drukkerij is zijn wereld geworden. Hij heeft drukkerij Bulckens vorm gegeven en stilletjes groot laten worden.

Voorzichtig, met kennis van zaken, heeft hij de kans gekregen de drukkerij helemaal en volledig uit te bouwen langs de dromen die hij veilig in zijn achterhoofd wist. De drukkerij groeit en verhuist van Herenthout naar Herentals en terug naar Herenthout, naar het industrieterrein, met bijna altijd dezelfde mensen die de dozen inpakken voor de verhuis. Het is een hecht team, de mensen van de drukkerij.

De geest van opa leeft subtiel verder in de moderne drukkerij van vandaag, door alle verhuizen heen reist hij mee met de kleine jongen. Soms zweeft er een aroma van een goede sigaar als je binnenkomt bij drukkerij Bulckens. Dat is de sigaar van opa. In een drukkerij wordt nooit gerookt. Er gaan geen rookmelders af, de prikkelende geur zweeft tussen fantasie en werkelijkheid. Een kilootje meer Manu en een sigaar op zondag. Dan is de cirkel rond.

Foto: Elien Jansen