help me!

'Duurzaam drukwerk' is voor ons geen vage slogan maar sinds jaar en dag een voorwaarde. In onze drukkerij houden we ons steevast aan deze 5 groene vuistregels:

een papiergamma met een duurzame herkomst

Met onze nieuwe baseline ‘duurzaam drukwerk’ in het achterhoofd, maken we een belangrijke omschakeling: papier met een ecologisch verantwoorde herkomst is voortaan de standaard en niet langer het alternatief. Daarom vervangen we enkele papierkwaliteiten uit ons gamma door meer duurzame alternatieven.

Onze nieuwste papierkwaliteit Maco Design Mat is het perfecte voorbeeld hiervan. Met zijn karakteristiek matte oppervlak is het mogelijk om schitterende drukresultaten te bekomen op elk van vier grammages. Maco Design Mat is Cradle to Cradle Certified® Silver, wereldwijd de standaard voor producten die veilig, circulair en verantwoord gemaakt zijn. Met zijn hoge opdikking voeg je volume toe aan je drukwerk zonder extra gewicht. Hierdoor hebben lagere gramgewichten toch een stevige touch.

Ook drie grammages van de nieuwe Maco Silk bekronen zich met het Cradle to Cradle Certified® Silver-label en kennen dus een duurzaam productieproces.

maco design mat

maco silk

offset recycled classic

offset recycled white

munken pure rough

offset recycled classic

offset recycled white

uniek papier gemaakt
op een unieke plek

Net als Maco Design Mat is ook Munken Pure Rough mileuvriendelijk gefabriceerd. Het crèmekleurig designpapier komt uit de papierfabriek van Munkendal, één van de meest mileuvriendelijke papierfabrieken ter wereld vanwege zijn extreem lage waterconsumptie. Een merendeel van het water wordt gezuiverd en teruggegeven aan de natuur.

"Het tijdperk waarin duurzaam en gerecycleerd papier stiefmoederlijk behandeld werd, ligt voorgoed achter ons."

Manu Lemeur, zaakvoerder Zwartopwit

groene grondstoffen als basis voor topkwaliteit

De kwaliteit van onze producten staat of valt bij de keuze van onze grondstoffen. Niet enkel onze papieren maar ook de plaat- en bannermaterialen uit de large format-afdeling worden doordacht gekozen. Vaak zijn de duurzame alternatieven ook hier van superieure kwaliteit. We gaan actief op zoek naar beprintbare materialen die onze planeet zo min mogelijk belasten zonder in te boeten aan deugdelijkheid.

Kan een kartonnen bordje net zo goed gebruikt worden als het plastic alternatief voor jouw project? Dan bevelen we je het graag aan. Er komen ook steeds meer pvc-vrije kunststoffen op de markt die nog mooier uitprinten dan hun niet-recycleerbare voorgangers. We printen met inkten die 
VOC-vrij zijn en Greenguard Gold gecertifieerd.

we drukken 100%
klimaatneutraal

Door telkens op vaste dagen en uren te leveren, sturen we minder vrachtwagens de baan op. We sensibiliseren onze klanten om hun bestellingen zo veel mogelijk te bundelen in één transport. Ook het woon-werk-verkeer van onze eigen werknemers vinden we zeer belangrijk. Zo hebben we een ambitieus fietsbeleid waardoor 1 op de 2 werknemers met de fiets naar het werk komt.

En dat is goed voor het milieu. Maar het kan nog beter. Om onze resterende CO2-uitstoot te compenseren, steunen we een ClimatePartner-project ter bevordering van gezondheid en toegang tot water in Eritrea.

Dankzij ClimatePartner helpt Zwartopwit bij het verbeteren van gezondheid en toegang tot water.

schoon drinkwater

Er zijn twee miljard mensen ter wereld die niet beschikken over drinkwater. Veel gezinnen hebben geen andere mogelijkheid dan het water met behulp van heel eenvoudige middelen op een open vuur te koken. Daardoor ontstaat CO2-uitstoot en afhankelijk van de regio worden er steeds grotere oppervlakken ontbost. Door water chemisch of mechanisch te zuiveren of door grondwater uit putten toegankelijk te maken, kan deze CO2-uitstoot worden verminderd.

we investeren sterk in lokale natuurprojecten

Een "groene drukkerij" willen zijn, betekent voor ons meer dan kiezen voor duurzame materialen en inzetten op recyclage. We zijn trots om partner te mogen zijn van Natuurpunt en hen financieel te ondersteunen in het aaneenschakelen van verschillende natuurgebieden in onze streek.

We trekken daarom geld uit voor de aankoop van gronden in en rond de Kempense natuurgebieden Lovenhoek, Molenbos, Schupleer-Graafweide en Vuilvoort. Maar het gaat verder: de komende 10 jaar engageren we ons om jaarlijks te investeren in het project, met de verdere uitbreiding en het aaneensluiten van 4 groenpolen die samen het 'Groene hart van de Kempen' vormen.

“We mikken erop om tussen 2020 en 2025 zestig hectare bij aan te kopen en in te richten tot waardevolle natuur.”

Ilf Jacobs, Natuurpunt

100% recyclage
en slim hergebruik
van overschotten

Het papierafval en de drukvormen van Zwartopwit worden 100% gerecycleerd. We geven alle afval gescheiden mee aan een gecertificeerde firma voor recyclage of verwerking. Daarnaast worden alle chemische stoffen en solventen gerecycleerd.

Tille Lingier en Linde Luyten
© Rana Van Pellecom

verspilling bestrijden
met schoonheid

Voortaan werkt Zwartopwit ook structureel samen met Tille en Linde van Redopapers. Twee straffe madammen die in hun klein en wendbaar bedrijf papieroverschotten redden van de afvalberg en een nieuw leven geven. Dat doen ze door deze papierresten te verwerken tot coole weekplanners, handige to-do-lijsten en bijzondere blocnotes. Ze bestrijden verspilling met schoonheid. Ze recyclen niet alleen maar ‘upcyclen.’

Een uiterst sympathiek en in deze tijd broodnodig bedrijf dat onze afval en overschotten omtovert tot designerspullen en schoonheid brengt in het leven van hun en onze klanten: voor ons een ideale partner en perfecte match.

benadruk
duurzaamheid,
zet een label
op je drukwerk

Switch jij ook naar duurzaam drukwerk en ben je er net zo fier op als wij? Neem dan het groen label van Zwartopwit op in je ontwerp. Zo maak je onze gezamelijke inspanningen voor een duurzaam productieproces kenbaar. Download het label of kies één van onze vaste sponsorformules.