help me!
datum: 03/04/2019

How(t) zekers, een modulaire kantoorruimte

How(t) zekers, een modulaire kantoorruimte

Wout, het LEGO-kindje waarop je kan bouwen

In de XXL-hal van drukkerij ZwartOpWit was nood aan extra kantoorruimte dus bedacht Wout Fierens - productontwikkelaar - en zo veel meer - een grote houten modulaire puzzel. “Ideaal voor een LEGO-kindje als ik.” Het concept werd gedoopt als QuadriVille.

Structuren ontwerpen is Wout z’n ding, zowel virtueel als fysiek. De productiehal van onze XXL afdeling is een onpersoonlijke metalen doos. “Ik kreeg de vraag om een bijzondere kantoorruimte te ontwerpen, een aangename werkplek voor de prepressafdeling van XXL,” vertelt bedenker Wout. “Dit ontwerp was de logische oplossing voor een probleem dat mij werd gesteld,” zegt hij. “Ik ben niet zozeer op het idee gekomen, voor mij is het een tweede natuur.”

Links Festivak I Rechts Modulair kantoor in XXL-hal

Houten LEGO-puzzel

Voor de ontwikkeling van de puzzel zocht Wout houvast in een bestaand framework. “Het heeft geen zin om het wiel opnieuw uit te vinden,” vertelt hij. In OpenStructures vond hij de perfecte match. In het kort, OS heeft als doelstelling om de grootste modulaire puzzel van de wereld te worden. Het is een bundeling van richtlijnen om eenheid te brengen in het ontwerp van alledaagse objecten. Om een voorbeeld te geven, alles vertrekt vanuit een vierkant van 4x4 cm. Verschaling gebeurt door telkens te delen door 2 of door een veelvoud te gebruiken van 4.

De constructie is niet gelijmd en vereist geen schroeven. Het geheel wordt samengebonden met spanbanden. “De doelstelling was om zo weinig mogelijk verschillende onderdelen te introduceren in het systeem."

"We kunnen de bestaande onderdelen hergebruiken voor deze of een totaal andere opbouw."

Ook in de materiaalkeuze heeft OpenStructures een sterke invloed gehad. Een van hun voorschriften is dat alle materialen uit verantwoorde bronnen komen en recycleerbaar zijn; cradle to cradle. “Die richtlijnen hebben we zo consequent mogelijk gevolgd.” QuadriVille bestaat uit FSC-gecertificeerde multiplexplaten. Een volledig houten constructie die wordt samengebonden met spanriemen. Binnenin is de vloer bekleed met vervangbare tapijttegels van Modulyss. De ramen en deuren zijn van staal en glas. Het hout is behandeld met een sterke vernis op waterbasis. Bij elk onderdeel hebben we gezocht naar de meest milieuvriendelijke oplossing. In 2018 ontving ZwartOpWit hiervoor de FSC Project Award.

Het resultaat - dat nu te zien is in de XXL-hal - had niet meteen deze vorm. “De originele opzet bestond uit zeven kleine units. Sommige gesloten, andere halfopen, elk met een eigen bestemming en karakter. Een klein stadje binnen de drukkerij. Het "Ville" gedeelte. "De term "Quadri" staat voor de vier kleuren druk (CMYK) maar ook de universele puzzel is een vierkant van vier op vier. Er zitten dus meerdere betekenissen in” Het concept is geëvolueerd in iets anders maar de naam “QuadriVille” is blijven hangen."

Links pegboard I Rechts nieuw onthaal

Nieuwe voordeur

Wout ontwikkelde het systeem speciaal voor ZwartOpWit. “Voorlopig zul je niet snel een soortgelijke constructie tegenkomen.” Met hetzelfde systeem hebben we wel nog een beursstand ontwikkeld die op Festivak in Mechelen stond. Momenteel is die te bezichtigen in Wagenoord, het ZwartOpWit servicepunt van Mechelen. “Uiteindelijk is het wel de bedoeling om dit systeem te open-sourcen en beschikbaar te stellen op de site van OpenStructures. Zo kan iedereen gebruik maken van wat wij hebben ontwikkeld. Onze bijdrage aan het OS ecosysteem.”

Na de productiehal waren ook de andere burelen toe aan een grondige renovatie. Het onthaal kreeg zelfs een nieuwe locatie en voordeur. Ook daarvoor konden we op Wout bouwen. “Het sprak voor zich dat er een connectie moest bestaan tussen het onthaal en QuadriVille. Er zijn daarom bewust veel overeenkomsten tussen de vormentaal van QuadriVille en die van de nieuwe inkomhal. Dat we hetzelfde hout gebruiken, draagt daar in grote mate aan bij.” Visueel is er een sterke band tussen de twee projecten, maar functioneel zijn ze totaal anders. Zo heeft het onthaal een groot pegboard; een muur met een grid van gaten waar allerlei elementen ingeplugd kunnen worden om producten te presenteren. Dat element geeft de ruimte een typerend karakter. Voor het pegboard werden recent plankjes ontworpen, waarop al onze papierfamilies uitgestald staan.

Wout is vlot in z’n babbel. Rome is ook niet op één dag gebouwd. Maar hij houdt er wel een zeer strak tempo op na. Hij start altijd in zijn schetsboek. “Meestal staat de basis van het idee al binnen een paar uur op papier. Daarna volgt de nauwkeurige uitwerking in 3D."

Links Detail pegboard / Rechts 3D-tekening beursstand

De contouren in QuadriVille bestaan uit octagonen, dodecagonen en hexadecagonen (respectievelijk acht-, twaalf- en zestienhoeken). De toonbank volgt die vormen ook. “De diameter van de toonbank is zelfs gelijk aan de ronding in QuadriVille. Geweldig toch,” lacht Wout. De ruimte was eerder een kantoor. “Toen dat gestript was van afscheidingen en systeemplafonds, vonden wij het al mooi zoals het was. Gepolijste betonnen vloer en rauw betonnen plafond, prijsloos.” De houten constructie is er dan ook nonchalant in gezet, zonder te veel te verbergen van de originele ruimte. “Een symbiose van hout en beton.”

Op de vraag what’s next wilde hij nog niets kwijt “Er zijn grootse plannen”. Alsof we iets anders verwacht hadden.

Wout volgen?