help me!
datum: 02/10/2019

Ain't no mountain high enough

Jade Janssens, het brein achter Mount Zirkel


“Ain't no mountain high enough”

Jade Janssens (28) maakte voorbije maand een grote stap. Ze doopte haar eigen ‘Jade Janssens Grafisch Ontwerp’ om tot allround grafische studio ‘Mount Zirkel.’ Ain't no mountain high enough voor ambitieuze Jade.

Tijdens haar eerste fulltime job als ontwerper bij een grafisch bureau besefte Jade al snel dat ze voor zichzelf wilde beginnen. Ze schakelde over naar een halftijdse job om zelfstandige in bijberoep te worden. “En zo is de bal aan het rollen gegaan”. Haar stijl kan je het best omschrijven als kleurrijk en verfrissend. “Design that makes you smile”, lacht Jade. “Ik probeer telkens gelaagd te ontwerpen, op zoek naar betekenis. Niet zomaar iets moois te maken, maar écht in de kleuren, lettertypes en vormen te duiken.”

Partners

Ondernemen is ook de juiste partners om je heen verzamelen. “Vandaar de keuze voor een nieuwe overkoepelende naam. Ik positioneer me nu meer als grafisch bureau dan als eenmanszaak.” Mount Zirkel is een allround grafische studio. Je gids op weg naar je authentieke merkidentiteit, van logo-ontwerp tot huisstijl, drukwerk, webdesign, illustraties tot veelzijdig creatief denk- en doewerk op maat. “Op die manier wil ik ook de juiste klanten aantrekken,” vertelt Jade.

"Het zoeken naar een gepaste naam was een heel proces."

Jade schakelde hiervoor ook Valérie Van Eygen van Het Schrijfhok in, waarmee ze samenwerkt bij Triggered. Zij heeft dit proces mee begeleid. Het proces begon bij het zoeken naar een mooi lettertype. "Ik wilde dat dit lettertype zelf ook een klinkende naam had en dat het er goed uit zag. Zo kwam het lettertype ‘Zirkel’ op m’n pad.” Zirkel betekent onder andere ‘gezelschap’ of ‘Gruppe von Menschen mit gleichen Interessen. "En dit klopte wel met wat ik voor ogen had." Mount Zirkel is toevallig ook de naam van de hoogste top van the Park Range van de Rocky Mountains in Noord-Amerika. Er zijn verschillende ‘trails’ die je kan volgen om Mount Zirkel te bereiken. “Deze ‘trails’ zijn de verschillende diensten die ik aanbied zoals brandings, websites …”

“In drukkere periodes werk ik samen met een extra freelance grafisch ontwerper”, vertelt Jade. Zo heeft ze ook haar vaste webdeveloper en grote opmaakprojecten zoals boeken besteed ze uit aan haar vaste dtp’ster. Het grafische werk besteedt ze zo weinig mogelijk uit.

De nieuwe huisstijl van Mt. Zirkel.

Hindernis

“Meestal spreek ik na een eerste opdrachtaanvraag af om het volledige verhaal te horen." Jade doet dit vanuit haar eigen thuisbureau, dat afgesloten is van haar persoonlijke leefruimte. "Ik luister graag wat de klant voor ogen heeft, schat in wat hierbij komt kijken, leg uit hoe het proces zal verlopen en bekijk welke timing haalbaar is.” Daarna stelt ze een vrijblijvende offerte op.

En dat is meteen ook haar grootste uitdaging. “Ik werk graag projecten op maat uit zoals een print voor een tent voor kinderen. Zo’n projecten zijn niet standaard, dus is het altijd even rekenen en proberen inschatten.” Op boeken en brandings heeft ze ondertussen wel een goed zicht, dus dat maakt dat de offertes berekenen hiervoor wel vlotter loopt! Verder is het alleen werken soms ook een hindernis. Jade wil zo nu en dan wel eens aftoetsen bij een collega. “Maar tegelijkertijd kan ik alleen ook efficiënt werken en veel verzetten op een korte tijd”, vertelt ze. “Het leukste vind ik de reacties van klanten wanneer een project is afgerond”, vertelt Jade enthousiast. “Hier krijg ik enorm veel voldoening van. Ik ben graag creatief bezig en dat kan ik ten volle in mijn job als ontwerper!”

Een greep uit Jade haar portfolio. Waaronder het lookbook dat ze voor Mieke Dierckx ontwierp.

Handtassen

Jade is o.a. grafisch ontwerpster voor handtassenontwerpster Mieke Dierckx. Zo liet ze o.a. een lookbook in een buitenformaat produceren, de leren cover - die Mieke zelf had gemaakt - werd later rond het boek geschoven. Die combinatie van het standaard drukwerk en de projecten op maat apprecieert Jade enorm bij ZwartOpWit. Ze leerde de drukkerij kennen tijdens haar eerste job. "Ondertussen bestel ik er geregeld standaard drukwerk zoals flyers, visitekaartjes, pancartes, uitnodigingen, cadeaubonnen, stickers..." Ze is ook heel tevreden van de vriendelijke, snelle en duidelijke service. "Jullie beloven 3 tot 5 dagen en dat maken jullie ook waar. Je voelt in heel het bestelprocédé dat er échte mensen werken, dat stelt me gerust in service én kwaliteit. In het uitgebreide stalenpakket vind ik telkens het geschikte papier voor elk project." Op de vraag naar haar favoriete papier antwoordt ze volmondig LUX mat en prestige offset. “Hoewel ik de speciallekes waaronder het gras - en stropapier zeker ook kan waarderen.” Ook het duurzame aspect vindt Jade top. "Groene stroom, vegetale inkten, gerecylceerd papier en geoptimaliseerd transport." Helemaal in de lijn met Jade's visie.

"Ik kan gaan en staan wanneer ik wil, vakantie nemen wanneer ik dat wil en maak mijn eigen planning."

De vrijheid die ik ervaar door mijn job is heel belangrijk. Ik hoef me tegenover niemand te verantwoorden zolang ik alles rond krijg en de kwaliteit er mag zijn en dat ligt me wel! Mits een goede planning uiteraard, want ik vertrek graag gerust op reis. Ik hou van snowboarden en skiën en volg ook tennisles.” In haar dromen heeft ze thuis een kat rondlopen, maar haar allergische vriend stak er een stokje voor. Haar overige vrije tijd vult ze graag met pintjes drinken op café en etentjes in de tuin, weekendjes weg en een beetje werken in hun huis, wat nooit af is ook niet na een verbouwing ;)…

Foto: Spot-on Visuals Website: Mt. Zirkel - Instagram

Word jij ons volgende blogbericht?

Bestel je geregeld drukwerk bij ZwartOpWit. Wij zijn benieuwd naar je verhaal!

Laat iets weten!