help me!
datum: 19/03/2019

1 op de 2 collega's komt met de fiets

Al trappend naar het werk


1 op de 2 collega's komt met de fiets

Onze drukkerij introduceerde enkele maanden geleden een nieuw fietsbeleid voor alle werknemers. Het resultaat zie je op onze parking.

We zijn een duurzame drukkerij met een hoek af en dat al 84 jaar lang. Print- én drukwerk zijn eenvoudig en snel online te bestellen via onze webshop die we bijna 20 jaar geleden lanceerden. Achter die webshop schuilt echter een bedrijf met bijna 100 medewerkers van vlees en bloed die dag na dag met een leeuwenhart voor ons bedrijf en hun vak gaan.

Zorg voor mens en milieu

Het is dan ook voor die medewerkers dat we een aantal maanden geleden een speciaal fietsbeleid introduceerden.

“Het welzijn van onze medewerkers staat steeds voorop. Hun mentale en fysieke gezondheid is onze absolute prioriteit”, vertelt Geert Mans, CFO / HR Manager. “Bovendien beseffen wij als bedrijf maar al te goed wat onze verantwoordelijkheid is t.o.v. mens, milieu en maatschappij. We willen daar dan ook echt naar handelen”. We bieden sinds een aantal maanden aan alle medewerkers een bedrijfsfiets aan via een operationele leasingformule. En die formule slaat aan.

“In ons fietsbeleid stellen wij onze medewerkers een budget ter beschikking voor een E-bike of een mechanische stadsfiets. De fiets mag zowel voor woon-werkverkeer als privé gebruikt worden, maar de medewerker engageert zich er wel voor de fiets voor minstens 30% van het woon-werkverkeer te gebruiken voor een periode van minimum 3 jaar”. De fietsers houden hun kilometers netjes bij in een daarvoor bestemd document.

Overweldigend succes

Het resultaat overtreft intussen al onze verwachtingen. Maar liefst 50% van de medewerkers komt met de fiets naar het werk, samen goed voor zo’n 800 km per dag, een kleine 200.000 km per jaar!

"We hadden gehoopt dat we in het eerste jaar een 10-tal werknemers warm zouden kunnen maken voor de bedrijfsfiets en het bijhorende engagement. We zijn enorm blij met het hoge aantal fietsende medewerkers", zegt Geert.

We zijn enorm blij met het hoge aantal fietsende medewerkers

Of de leuke ZwartOpWit fluohesjes en de incentive bij een verhoging van het aantal fietskilometers daar iets mee te maken hebben?

"Een verdubbeling van het aantal fietskilometers was één van de bedrijfsdoelstellingen voor het jaar 2018. We zijn dan ook enorm trots dat we eind vorig jaar zelfs een verdrievoudiging daarvan konden registreren".

Een gezonde policy

Naast gezonde en fitte werknemers, proberen we zelf natuurlijk ook “gezond” te zijn.

De productie in ons bedrijf verloopt zo groen mogelijk. We leveren hiervoor de nodige klimaatinspanningen: 100% groene stroom, vegetale inkten, gerecycleerd papier en geoptimaliseerd transport. Het volledige drukprocédé kreeg hiervoor in 2017 het label “CO2-neutraal” (certificaat Vinçotte).

Naast het gebruik van papier met FSC of PEFC label, 100% gerecycleerde papiersoorten, groene stroom en de inzet van slim transport, wordt ook de resterende CO2-uitstoot gecompenseerd door extra investeringen zoals een “Saving Trees” project in Malawi.

Recent werden er nieuwe kantoorruimtes gebouwd volgens een compleet herbruikbaar concept en zonder waste en afval.

Toekomstvisie

Met onze gezonde, innovatieve en duurzame visie zijn we uitgegroeid tot één van de toonaangevende werkgevers uit de regio. We blijven ook volop investeren in nieuwe technologieën en in onze medewerkers. Toch zijn groei in omzet en in aantal personeelsleden niet de voornaamste prioriteiten. "Kwaliteit, duurzaamheid, klantenservice en een efficiënte organisatie van de werkzaamheden, zijn dat wel." Steeds met de focus op de verantwoordelijkheid voor onze mensen, het milieu en de maatschappij.

Contact

Drukkerij ZwartOpWit - Geert Mans
Geert mailen? geert@zwartopwit.be of bel naar ZwartOpWit
op het nummer 014 28 58 78