help me!
datum: 03/05/2019

De Kruitfabriek blijft knallen

Culturele hub én Vilvoordse servicepunt van Zwartopwit


De Kruitfabriek blijft knallen

De Kruitfabriek blijft nog zeker tot eind 2023 open. Bij de start in 2014 kreeg de locatie een tijdelijke vergunning voor 3 jaar. Sven (links), Didier (midden) en Julie (rechts) hebben de plek sindsdien doen uitgroeien tot culturele hub van Vilvoorde - en ver daarbuiten.

Een tijdelijk project (initieel voor 3 jaar, intussen verlengd tot eind 2023…) met als bedoeling meehelpen met projectontwikkelaar 4 Fonteinen om een volledig nieuwe buurt uit de grond te stampen aan het Kanaal Brussel-Willebroek. “Dat was de oorspronkelijke opzet van De Kruitfabriek,” vertelt Sven Mariën (39), trots baasje van kat Tigra en Grafisch vormgever van opleiding. “De uitwerking is iets of wat ontspoort.” Ze bieden o.a. onderdak aan kunstenaars en makers, maar het is ook een restaurant, een fietsherstelplaats, een circusschool, een gezondheidsstudio, een maakatelier en sinds kort zelfs kinderkribbe. Daarnaast fungeert ze ook als evenementenlocatie. “Maar enkel voor bedrijven,” lacht Sven.

“Wie hier wil komen trouwen is eraan voor de moeite”
De Madtiger Bar, het restaurant van De Kruitfabriek

StuBru

Het is gewoon een leuke plek om te vertoeven! “We organiseren elke eerste zondag van de maand een brunch en een vintage / brocante markt en elke derde donderdag van de maand een afterwork,” vertelt Sven. “Dat is standaard.” Daarnaast organiseren ze zelf veel publieke events. Ze realiseerden ook al enkele samenwerkingen. Met als hoogtepunt de StuBru Showcase van Snow Patrol. “Die was echt geweldig."

Didier (46), Julie (30) en Sven (39) werken al 10 jaar intensief samen. "Een vaste takenverdeling is er niet," vertelt Sven. "De prettig georganiseerde chaos waarin we werken bevalt ons eigenlijk wel." Veel vrije tijd blijft er niet over voor het drietal. "We genieten zo vaak mogelijk mee van onze eigen plek, samen met de bezoekers," zegt hij. Ze hebben een plaats gecreëerd waar ze zelf zouden zitten in hun vrije tijd. Slim. “We hebben ook een uitgebreide poule van hyper gemotiveerde freelance medewerkers die we kunnen inschakelen tijdens de grotere evenementen of op drukke dagen.”

“Onze zuidgerichte tuin is een gegeerde plek. Maar ook het dak behoort tot onze favoriet.” Je hebt van daaruit een fantastisch 360° zicht over Vilvoorde aan de ene kant en de Heizelvlakte en Brussel aan de andere kant.

Links De Kruitfabriek crew & bandleden Snow Patrol I Rechts Er is altijd wel iets te beleven

Puzzelen

Sven, Didier en Julie waren al enkele jaren klant bij Zwartopwit. Van zodra ze hun intrek genomen hadden in De Kruitfabriek ontstond al snel het idee om eens te polsen wat ze moesten doen om een servicepunt te worden. Na enkele heen en weer bezoeken kwamen ze al snel tot een wederzijds goed gevoel. “De vooruitstrevende vibe die we bij Zwartopwit voelden was een perfecte match met hoe wij graag in de wereld staan,” vertelt Sven. “Daarnaast is het belangrijk om te weten dat De Kruitfabriek een 100% commercieel initiatief is,” voegt hij toe. “We krijgen (en willen…) geen steun van niets of niemand en moeten onze eigen financiële boontjes doppen. Elke vorm van extra business is dus meer dan welkom!”

Een leuk extra voordeel was en is nog steeds dat we ons voor ons eigen drukwerk niet meer hoeven te verplaatsen :-)

“Servicepunt zijn houdt in dat we voor Zwartopwit het aanspreek- en afhaalpunt zijn hier in de regio net ten noorden van Brussel.” Klanten kunnen er hun drukwerk komen afhalen nadat ze het online bestelden. Daarnaast kunnen ze er ook terecht voor basisadvies, papierstalen, voorbeelden van de diverse ondergronden waarop kan gedrukt worden, enz… “En bij grote leveringen steken we met plezier een handje toe om één en ander in de auto van de klant te puzzelen,” lacht Sven.

Het zuidgerichte terras

“Voor het drukwerk hebben we intussen een trouw cliënteel opgebouwd. Voor vele onder hen zijn onze ruime openingsuren (die samengaan met die van de bar en het restaurant) absoluut een voordeel. Het feit dat ze voor of na hun afhaling even kunnen uitblazen bij een drankje of een hapje zal ongetwijfeld ook wel meespelen!” De chefs werken trouwens met een krijtbord dat wekelijks wijzigt. Qua drankjes kan Sven hun Lillet aperitief aanraden. Het is een franse witte aperitiefwijn, die ze mixen met wat tonic en opfrissen met een schijfje appelsien, een stukje komkommer en een blaadje munt! Zie je je al zitten op hun zuidgerichte terras ;)?

Het drietal achter De Kruitfabriek

Sven Mariën / 39 / Kat Tigra / Grafisch vormgever
Julie Cluydts / 30 / 2 zoontjes: Basil & Floris / Bruine Labrador Milo / Marketing
Didier Cortois / 46 / Bruine Labrador Wasyl / Communicatiebeest

Website De Kruitfabriek I Instagram @de_kruitfabriek

Openingsuren servicepunt