help me!
datum: 26/06/2019

De Klamperstraat

Ons Antwerpse servicepunt in de Klamperstraat

Een creatieve brouwerij

In de zomer van 2015 zag ons servicepunt in de Klamperstraat in Antwerpen het levenslicht. Een jonge poule creatievelingen kreeg een pand ter beschikking, die ze in alle vrijheid inrichtten en invulden. De wisselwerking servicepunt en eigen activiteit werkt voor het team. Een babbel met mede-oprichter Pieter Nyssen (33).

Het servicepunt van ZwartOpWit Antwerpen huist in een voormalige brouwerij. “Naast het beoefenen van onze eigen activiteiten - in huis zitten grafische vormgevers, kostuumontwerpers, beeldende kunstenaars, een fotograaf, een schrijver en rapper - baten we het servicepunt uit”, vertelt Pieter, die er van bij de start bij was. “We hebben een poule van zo’n 10 medewerkers, die elkaar door de week afwisselen. “We zorgen voor de dagelijkse werking waarbij we klanten verderhelpen met de afhandeling van hun drukwerk.” Je kan in het servicepunt ook terecht voor allerhande vragen omtrent drukwerk van allerlei slag. “We willen dat klanten geïnspireerd raken. Ze kunnen hier komen om de materialen te voelen.”

“Bij niet-dagdagelijkse vragen is er altijd een hulplijn naar de drukkerij.”
In de ruimtes is er plaats voor kunst - in alle mogelijke vormen - en expo.

“Het is fijn dat je in contact komt met véél verschillende mensen”, vertelt Pieter enthousiast. “Inmiddels hebben we mogelijk elke beroepscategorie en bijna alle politieke partijen over de vloer gehad. Die variatie is bijzonder fijn. Je leert nieuwe mensen kennen en bent vaak ook getuige van de meest vreugdevolle (geboortes, trouwpartijen…) maar ook minder vreugdevolle momenten”, zegt Pieter. “Elke dag is anders.”

Kubb

In de eerste ruimte van het gebouw stellen ze telkens het werk tentoon van één van de bewoners van de Klamperstraat. Op dit moment is dat Lotte Boonstra. Ze beweegt zich op de grens van beeldende kunst, theater en kostuum. De tentoonstelling “Mensen dragen dingen” gaat over de homo portantes. Het is een beeldend onderzoek naar dit menselijke gedrag.

“Zijn we niet aan het werk dan kan je ons in een theater- of dansvoorstelling vinden, eten we een ijsje bij Borgo Gelato of spelen we frisbee of Kubb in het nabijgelegen Park Spoor Noord.” Voor lekker eten of een ontbijt kan je terecht in Het Bos, waar Marlies en Tomas ook als vrijwilliger werker. Verder raadt Pieter met veel enthousiasme restaurants Brutal, September en Veranda aan. “Daarnaast heb je hier galerijen in overvloed.” In Antwerpen is altijd wel iets te beleven, da’s echt wel fijn.

Na de zomer staat er een nieuwe expo gepland. Er wordt door iedere Klamperstrater hard gewerkt aan ieders persoonlijke project. Zo wordt er geschreven aan een boek en een doctoraat, wordt er een dochter verwacht, een fotoboek gemaakt en een tafel ontworpen.

Openingsuren servicepunt